Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.jan.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 2

ImageIcon

Zaradi močnega vetra in deževja sredi decembra so nastale obsežne poškodbe tudi v gozdovih, in sicer je po trenutnih ocenah poškodovanih okoli 1,5 milijona kubičnih metrov drevja. Natančna ocena količine poškodovanega drevja v vetrolomu bo znana, ko bo izdelan načrt sanacije, ki ga mora Zavod za gozdove Slovenije pripraviti do 12. februarja, in bo ključna podlaga za sanacijo in obnovo.

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o državni srebrnini, ki jih Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS razbija. Mariborski vinogradniki so nas opozorili, da so v zadnjih letih trto na absolutnih vinogradniških legah v okolici Maribora delno zamenjali nasadi orehov.

Naravni rezervat Škocjanski zatok je 122 hektarjev veliko sredozemsko mokrišče in hkrati največje brakično (polslano) močvirje v Sloveniji. Zaradi pestrega prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij omogoča življenje številnim živalskim in rastlinskim vrstam.

Po ukinitvi kvot za sladkor so se najbolj pogumni kmetje za ponovno pridelavo sladkorne pese odločili že lani, tačas pa so stekle priprave za setev sladkorne pese v letošnjem letu. Zanimanje za setev je veliko

Med nasveti Kmetijske svetovalne službe v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o pridelavi sladkega janeža. Poznamo ga tudi pod imenom koromač. Spomladi ga nabiramo kot divjo rastlino in ga poimenujemo kar divji koromač. Njegove mlade listne poganjke uporabimo kot dodatek pri pripravi okusnih jedi.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas