Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

25.dec.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 52

ImageIcon

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan bo svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje. Resolucijo je podprlo 115 držav, vse glavne svetovne velesile in vse države članice Evropske unije.

Poznavalci žlahtne kapljice so si enotni, da je bil letošnji vinski letnik – tam, kjer seveda ni bilo pozebe in toče, eden boljših. To velja tudi za široko območje lendavskega vinorodnega podokoliša (vinorodni okoliš Prekmurje), ki mu je vreme prizaneslo.  V Lendavskih goricah so imeli tudi Miklavževo trgatev - jagodni izbor za posebne priložnosti

Vipavska klet je julija dobila nove lastnike, za 2,4 milijona evrov sta jo na dražbi vsak polovico kupila avstrijska vinarja Hannah Sabathi iz Gomilice na avstrijskem Štajerskem in Michael Blaschitz iz Koroške. Po prvi trgatvi v avstrijski lasti je večina, in sicer 1,1 milijona litrov letošnjega pridelka že prodana ali rezervirana, nadaljnje načrte novih lastnikov pa nam je predstavil Jakob Blaschitz, direktor Vipavske kleti, brat Michaela Blaschitza.

V tokratnem Kmečkem glasu novoletna priloga. V  njej smo se pogovarjali z Miro Sapač izdelovalko papirnatega cvetja. Bili smo pri Daliborju Matijeviču, ki rešuje hrano pred uničenjem, Brane Borštnik, čebelar  iz Veliki Lašč pa je inovator smukalnika za pobiranje cvetnega prahu.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas