Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.dec.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 51

ImageIcon

Rekordni žledolom, rekordna namnožitev podlubnikov, rekordna sečnja, rekordna namnožitev divjadi z rekordno objedenostjo in popašenostjo mladja v gozdovih, tu je še rekordna namnožitev zverjadi, za zaključek pa še rekordni vetrolom. Vsi ti rekordi žal prinašajo s svojo veličino izjemno negativne posledice ne le za same gozdove, temveč tudi za lastnike gozdov in za narodno gospodarstvo. Rekordne so namreč tudi škode, ki jih ob vseh prej navedenih ekstremih utrpijo lastniki gozdov. Pozitivni so le rekordni zaslužki preprodajalcev okroglega lesa.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte božične priloge. V njej vse o božičnem drevescu ter v besedi in sliki našega srečanje in druženje z mladimi gospodarji in kmeticami leta. Pogovarjali smo se z Vlasto Nussdorfer, ki pravi: smisel življenja je, da delo dobro opraviš in ne misli zgolj nase. Bili smo tudi pri Aniti Šumer,mojstrici peke kruha in peciva z drožmi. Nekaj koristnih nasvetov pa tudi o drobnem pecivu, teh nikoli ni dovolj,o preizkušeni dobri čokoladno korenčkovi potici in kakšno naj bo razkošje praznične mize za božično večerjo

Praznični, obredni kruh, ponekod ga pečejo trikrat, pred božičem, za novo leto in za svete tri kralje, ponekod pa le za svete tri kralje, je najbolj razširjen v osrednji Sloveniji in na Dolenjskem. V občini Dobrepolje so pred sedmimi leti začeli z razstavo poprtnikov, pred petimi leti pa tudi z ocenjevanjem, na katerem s svojimi poprtniki sodelujejo tudi mlajše gospodinje, ki so se peke boljšega kruha naučile od svojih mam ali babic.

Vesel in Blagoslovljen Božič želimo iz uredništva Kmečki glas