Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.dec.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 50

ImageIcon

Leto 2017 je bilo za slovenske rejce krav molznic boljše od preteklih dveh, ki sta zahtevala svoj davek in marsikaterega kmeta pripeljala do roba finančnih zmogljivosti. Ob letošnjih odkupnih cenah mleka se sicer stroškovna vrzel počasi zmanjšuje, vendar kmetje opozarjajo na izgube, ki so jih utrpeli v zadnjih dveh letih. Odkupna cena surovega mleka ne bo več rasla, ampak se bo trend obrnil nekoliko navzdol. Slovenske mlekarne napovedujejo majhen padec, ki je v teh mesecih običajen in sezonski.

Na ministrstvu za kmetijstvo so predstavili nadgradnjo ukrepov za zmanjšanje rabe in bolj trajnostno rabo fitofarmacevtskih sredstev. Eden od ukrepov je prepoved uporabe fitofarmacevtskih sredstev na javnih površinah in omejitev dostopa do teh sredstev za nepoklicne uporabnike.

Bomo hlodovino uvažali? se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu in odgovarjamo, da favoriziranje tujih naložbenikov ogroža domačo primarno predelavo lesa

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o analizi cen gozdnih lesnih sortimentov in o ekstenzivni reji kuncev. Miša Pušenjak piše o pomenu analize tal za zdravje in kakovosti pridelanih vrtnin, Brane Borštnik, čebelar o apiterapevtskih učinkih iz čebeljega panja, Kraševci in Brkinci pa so bili na strokovni ekskurziji po Avstriji, kjer so spoznali zgodbo o vinu in posebni govedini z vsemi detajli.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.