Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.nov.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 48

ImageIcon

»Žitna veriga ne deluje povsem naoljeno, a deluje,« je na žitni konferenci v Ljubljani povedal kmetijski minister Dejan Židan. Tudi na delavnici v drugem delu konference so vse skupine priznale pozitivne učinke žitne verige. Strinjale pa so se, da v verigi manjka še zadnji člen, to je trgovina, bodisi kot zbornica bodisi kot posamezni trgovci. Več dilem in vprašanj je bilo glede vstopa žitne verige v shemo Izbrana kakovost. 

Osrednji Slovenski festival vin v Ljubljani so letos organizatorji poimenovali »Festival vseh festivalov«, saj je ob svoji 20-letnici združil pod svojim imenom na dveh prizoriščih v hotelih Union in Slon pomemben del slovenske vinske scene od Primorske, Štajerske do Dolenjske. Festivala se je udeležilo rekordno število vinarjev in kulinarikov, 12 partnerskih salonov, in ga obiskalo rekordno število - več kot 2000 obiskovalcev.

Turizem na kmetijah se je začel razvijati spontano in sicer tam, kjer so naravne lepote naše dežele privabljale tuje turiste. Zgornja Savinjska in Zgornjesavska dolina sta bili med najbolj obiskanimi območji, zato je prav v tem delu Slovenije največ turističnih kmetij.

Med strokovnimi nasveti tokrat pišemo o analizi cen sečnje in spravila lesa ter prevoza lesa ter o posodobitvah nasadov z aktivnimi tehnikami zaščite za ohranitev pridelkov  slovenskega sadja, o predelavi zelišč, dišavnic ter izdelavi mil na tradicionalen način ter o robotih,ki pomagajo pri opraševanju.

Bili smo tudi na kmetiji Bračko v Ščavniški dolini pri Gornji Radgoni, kjer imajo tradicijo kakovostne reje krav molznic..

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas