Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.nov.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 46

ImageIcon

Konec oktobra so se evropski rejci krav molznic zbrali v Bruslju pred sedežem

Evropske komisije in zahtevali učinkovitejše ukrepe za izboljšanje finančne varnosti ob ponavljajočih se krizah v sektorju mleka. Na mirnem protestu, ki ga je organiziral Evropski odbor za mleko v okviru kampanje »maslo ni vse«, so kmetje in njihovi predstavniki pozvali izvršilce EU, da končno že vzpostavijo učinkovit sistem zmanjševanja količine mleka in zagotovijo prirejo mleka, ki se bo učinkoviteje odzvala na nihanja cen.

Slovenski oljkarji v Istri in Goriških Brdih naj bi letno na 2100 hektarjih povprečno pridelali med 600 in 800 ton oljčnega olja, vendar pa zaradi očitnih sprememb vremena zadnja leta raje govorijo o pričakovanem pridelku. Ocenjujejo, da je pridelka letine 2017 za 40 odstotkov manj kot v povprečni letini.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o sadjarstvu. V njej predstavljamo  Kmetija Pavlovič iz Križevske vasi pri Metliki, ki prideluje in predeluje jagodičje. Razen jagod, ki jih prodajo sveže, večino malin, aronije in rdečega ribeza predelajo v sokove, marmelade in malinovo vino.

V Sloveniji se je kivi v zadnjih 40 letih najprej razširili na Primorskem, v zadnjem desetletju pa po celotni Sloveniji. Intenzivnih nasadov je v Sloveniji manj kot 20 hektarjev, povečini na Vipavskem in v Brdih. Pridelka iz Slovenskih nasadov je le nekaj sto ton, zato je  na prodajnih policah veletrgovin kivi uvožen in sicer iz Italije, Nove Zelandije in Čila.

Pred vami je poleg bogatih vsebin oblikovno prenovljen časopis, za katerega upamo, da je všečen oz. vam bo tak vsaj postal. V kolikor pa imate pripombe ali predloge, nam jih posredujte - prav vseh bomo veseli.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas