Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

03.okt.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 40

ImageIcon

Vremenske nevšečnosti po vsej Evropi so povzročile, da je v vseh državah Evropske unije manj jabolk, kot jih je bilo lani, in manj, kot je bilo povprečje zadnjih treh let. Med državami EU 28 imamo v Sloveniji največji primanjkljaj, saj je bilo lani zaradi pozebe polovico manj jabolk kot leta 2015, letos pa je jabolk še pol manj kot lani in 88 odstotkov manj, kot je bilo povprečje zadnjih treh let. Slovenski sadjarji letos ne potrebujejo sezonskih delavcev, saj je od spomladanske pozebe, vročinskih valov in nekajkratnih neurij s točo na drevesih ostalo zelo malo jabolk.

Letos že tretjič so se z degustacijami svojih pridelkov in izdelkov v središču Ljubljane predstavila primorska živilska podjetja in zadruge v skupnem projektu, imenovanem Po primorsko. Številni, ki so prišli, da okušajo primorske jedi in vina, so bili navdušeni. Razvajanje brbončic so tudi tokrat začinili še s pristno primorsko besedo, glasbo in veliko dobre volje.

Po letih nazadovanja je slovensko sirarstvo ponovno zaživelo v svoji bogati tradiciji predelave surovega mleka v različne mlečne izdelke, predvsem poltrde in trde sire ter skuto in sirotko. Tako sirarstvo kot tudi kozjereja dobivata nov zagon na ekološki kmetiji Dejana in Irene Orešnika iz Šentjošta nad Horjulom, kjer so že pred leti povečali čredo koz na takšno število, da so lahko zaposlili sodelavce.

V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o sejmu v Komendi. Jesenski sejem kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne tehnike in obrti bo od petka, 6. oktobra do nedelje 10. oktobra.

Na sejmu bo tudi časopisno založniška družba Kmečki glas. Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.