Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.sep.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 39

ImageIcon

Na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto na Sevnem je potekal 4. slovenski podeželski parlament, v okviru katerega so udeleženci aktivno v obliki delavnic iskali razvojne rešitve za podeželje in kmetijstvo z vidika reforme skupne evropske kmetijske politike po letu 2020, ko bo še več obvez in manj denarja. 

Septembrsko deževje je zaustavilo letošnjo zgodnjo trgatev in te dni prihaja v stiskalnice zadnje grozdje poznih sort letnika 2017. Večina pridelka je bila po suhem in vročem poletju v dobri kondiciji, da mu moča ni škodovala, širitev gnilobe so zavrle tudi zelo hladne noči. Kakovost poznih sort - v Podravju laškega in renskega rizlinga ter šipona, v Posavju žametne črnine in na Primorskem cabernet sauvignona, je zato dobra in da bi takšna ostala do prevzema v kleti, so trgači z obiranjem zadnje dni hiteli.

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o pridelavi sončnic, o tem kako izboljšati izkoristek živinskih gnojil in kako zaustaviti izginjanje vrstno bogatih travnikov.

Predstavljamo pa tudi podjetnega inovatorja Matica Vizjaka iz Zadrž pri Šmarju pri Jelšah. Prepoznavnost in ugled si je zgradil s pridelavo čilijev in prodajo čili omak. S čili vinom pa prodira v svet.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas