Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

08.avg.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 32

ImageIcon

Sušne razmere so se v zadnjem tednu ob že četrtem letošnjem vročinskem valu po celi državi okrepile, najbolj na že sicer celo poletje najbolj sušnem jugovzhodnem delu Slovenije. Tudi na Obali se razmere že približujejo sušnim letom 2003 in 2015. Poleg vrtin in poljščin posledice pomanjkanja padavin občutijo trte in oljke.

Rok za vložitev obrazca za prijavo škode po pozebi v letu 2017 na pristojno občino je do 23. avgusta 2017. Prijava škode je predpogoj za vključitev površin kmetijskega gospodarstva v končno oceno škode, na podlagi katere je možno uveljaviti ukrepe za pomoč po pozebi v letu 2017.

Podnebne spremembe in slab pridelek so v letu 2016 na svetovnem trgu povzročili pomanjkanje hmelja – ene glavnih surovin piva. V preteklem letu so se s pritiski po zvišanju cen soočale zlasti male obrtne pivovarne, saj so gospodarski pritiski povečevali stroške surovin za to, po vsem svetu priljubljeno pijačo

Smreka je zaradi prepogostih toplotnih udarov oslabljena, izsušena, in zato še bolj ranljiva za napade podlubnikov. Revirni gozdarji opažajo tudi velike razlike glede na lego smrek in težko napovedujejo, koliko generacij podlubnikov se bo še razvilo do konca jeseni.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas