Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

01.avg.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 31

ImageIcon

Po večletnem sporu glede zemljišča in nekajletnem zatišju projekta izgradnje golf igrišča v Sečovljah se je v javnosti ponovno začelo razpravljati, kje in koliko kmetijskih zemljišč bo namenjeno za načrtovani golf. V združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre nasprotujejo predlagani kompromisni rešitvi na Ribili in na Krogu, saj gre po njihovem za najbolj kakovostna kmetijska zemljišča.

V izogib slabšanja položaja pridelovalcev pri dobavah slovenske zelenjave je bilo februarja in tudi tik pred začetkom sezone več srečanj deležnikov tako imenovane zelenjavne verige, na katerih so trgovci obljubljali marsikaj, nič od obljubljenega pa se v času najvišje sezone pridelave zelenjave ni uresničilo. Trgovci si sicer želijo slovensko zelenjavo, a odkupijo jo le po nizkih cenah, po kakršnih jo dobijo iz Hrvaške, Srbije, Makedonije ali južne Italije, kjer so pogoji dela drugačni in stroški nižji. To slovenske pridelovalce ob višjih stroških dela in letošnji suši vodi ne le v izgube, ampak domala v »bankrote«. Za tono bučk dobi pridelovalec 300 evrov, od tega samo strošek embalaže predstavlja sto evrov.

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o ekonomičnosti prireje mleka in o tem zakaj cvetijo bučke in kumare, plodov pa nikjer. Bili pa smo tudi na Dnevu žetve na Spodnji Ščavnici in na Kmečkem prazniku v Moravčah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas