Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.jul.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 28

ImageIcon

Odkupna cena pšenice je od 130 do 175 evrov na tono. Mlinarji in tržni odkupovalci ignorirajo dogovor s pridelovalci in so spet uvedli svoje kakovostne razrede in parametre. Že na sestanku deležnikov v žitni verigi v začetku minulega tedna v mlinsko-pekarskem Mlinopeku v Murski Soboti, kjer so govorili o izhodiščnih kriterijih in o letošnji odkupni ceni, so se potrdila naša predvidevanja in napovedi nekaterih poznavalcev, da naj bi bila tokrat cena pšenice nekoliko višja od lanske. To je v povprečju od 10 do 15 €/t. A poseganja v njihovo suverenost glede kakovost, za kar imajo vso pravico, pa ne pristajajo, čeprav je sprva kazalo prav na to.

Družba Fructal iz Ajdovščine in Kmetijska zadruga Vipava sta se dogovorila, da bo letos ponujena cena za odkup breskev enaka lanski. Osnovna odkupna cena za kilogram breskev bo znašala 22 centov, za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa 28 centov. Zaradi spomladanske pozebe pa bo letina breskev na Vipavskem  in Goriškem le polovična. 

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o dopolnilnih dejavnostih. V njej med drugim predstavljamo Kmetijo Vrhivšek iz vasi Lindek nad Frankolovim, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo konoplje. Pogovarjali smo se s Stanetom Levartom, specialistom za predelavo mleka ter bili pri Strletovih na Ljubljanskem barju, ki pritegnejo s podobo in navdušijo z okusom sladoleda.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas