Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.jul.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 27

ImageIcon

Prvi izračun povprečne stroškovne cene pšenice, ki jo je podal Kmetijski inštitut Slovenije, kaže na ceno 160 evrov za tono. Ta ocena temelji na predpostavki, da bo povprečni hektarski pridelek podoben lanskemu. Napovedi odkupovalcev za  odkupno ceno pšenice se gibljejo med 150 do175 evrov za tono.

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona o ukrepih za odpravo posledic aprilske pozebe v kmetijstvu, ki ureja postopke ocene škode ter nujne ukrepe za odpravo posledic pozebe. Z ukrepi se določa neposredna finančna pomoč najbolj prizadetim in ogroženim kmetijskim gospodarstvom, ki imajo škodo v sadjarstvu in vinogradništvu.

Mladi številnih društev podeželske mladine širom Slovenije in Avstrije, Švice ter Anglije so se minulo soboto zbrali v središču Slovenije, v dolini Zg. Jablanice, ki deli občino Šmartno pri Litiji in občino Litijo. Tam so se zgodile 31. državne in 10. mednarodne kmečke igre.  20 ekip se je pomerilo v ročni košnji in grabljenju ter v družabnih kmečkih igrah, ki so bile letos na temo molže in poletnega smučanja. Najboljši kosec je bil Luka Bastl Enci, najboljša grabljica njegova sestra Klavdija Bastl Enci, oba iz ekipe Društva podeželske mladine Tabor, ki je tudi v skupnem seštevku postala zmagovalna ekipa letošnjih kmečkih iger in s tem postala organizator iger v letu 2018.

V tokratni prilogi o reji bikov pitancev o tem kako uspešna je prireja mesa tudi pri reji na travinju. Bili smo na Kmetiji Povšič iz Čučje Mlake pri Škocjanu, ki imajo v hlevu sto bikov pitancev. Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.