Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

20.jun.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 25

ImageIcon

Že več kot pet desetletij strokovni dnevi na nekdanji srednji kmetijski šoli v Rakičanu postrežejo s prvimi podatki o žetvi pšenice. Tudi letos so zbrani v razpravi nemočno ugotavljali, da so se tržna razmerja med ceno krušnih žit in kruhom na našem trgu povsem porušila in da je za kilogram rženega kruha danes potrebno odšteti tudi od 20 do 30 kilogramov rži ter od 15 do 20 kilogramov pšenice. Letina je še neznanka, a zagotovo bo pod povprečjem zadnjih let. Zgodnja spomladanska suša in vmesni vročinski udari naj bi pridelek zmanjšali do tretjine

»Če bi moral še enkrat izbrati svoj poklic, bi se odločil za poklic kmeta,« odločno pove Janko Šket, ki v Belem v občini Šmarje pri Jelšah kmetuje že dve desetletji. Na kmetiji ima vse dobro načrtovano in vpeljano, zato Janko prosti čas zapolni z drugimi aktivnostmi.

Nesreče, v katerih so udeležene domače živali, konji, govedo ali drobnica, so sicer redke, a vedno lahko usodne ne le za žrtev in povzročitelja nesreče temveč tudi za imetnika udeležene živali, pa naj bo ta povzročitelj ali žrtev. Zato tudi sodne prakse na tem področju ni prav veliko. Je pa zagotovo veliko ovir, ko je treba izpolnjevati vlogo dobrega gospodarja, najhuje pa je najbrž takrat, ko je potrebno dokazovati primerno varstvo in ustrezno nadzorstvo nad domačo živaljo.

Imeli smo priložnost obiskati poskusna polja podjetja Saatbau, katerega hčerinsko podjetje že več let trži svoj asortiment semen poljščin tudi v Sloveniji. Med strokovnimi nasveti pišemo o prvi oceni stroškov pridelave pšenice letine 2017, ne spreglejte pa tudi priloge sodobni hlevi.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas