Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.jun.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 24

ImageIcon

Zaradi že druge zaporedne katastrofalne pozebe je bil dan sadjarjev in vinogradnikov v Mariboru prilagojen potrebam zahtevnega pridelovalnega leta. Predstavljeni so bili ukrepi po pozebi, ki jih pripravlja pristojno ministrstvo, progami zavarovanj trajnih nasadov ter možnosti pridelave vrtnin in jagodičja.

»V naših krajih smo vedno sadili veliko krompirja, vendar se je število pridelovalcev do danes kar precej zmanjšalo,« je povedal Jože Križaj, ki je ravno obratno od trenda upadanja pridelavo povečal. Če je njegov oče Janko nekdaj krompir prideloval na treh hektarjih, ga Jože zdaj prideluje na petih. Je mladi prevzemnik, ki v bližji prihodnosti še ne namerava uvajati večjih sprememb na njihovi poljedelsko-živinorejski kmetiji.

Denarna podpora za mlade kmete ob prvi vzpostavitvi kmetijskega gospodarstva in za lažji zagon kmetijske dejavnosti, ki hkrati spodbuja generacijsko pomladitev gospodarjev kmetij, je privlačen ukrep tudi med mladimi kmeti na avstrijskem Koroškem. Za ukrep, ki se, tako kot pri nas, izvaja v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020, je na avstrijskem Koroškem na voljo 7,8 milijona evrov, kar predstavlja približno deset odstotkov nepovratnih sredstev za ta namen za celotno Avstrijo.

Med nasveti pišemo o obnovi poškodovanih gozdov in o dveh medovitih rastlinah v enem letu na isti površini- faceliji in ajdi.

Bili smo na Dnevu polja Agrosaata pri Kranjčevih  pri  Murski Soboti in na posvetu o kmetijstvu v Staršah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas