Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.jan.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 3

ImageIcon

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je bilo ustanovljeno pred 17 leti in od takrat se vsako leto v prvih dveh mesecih, ko je zunaj še zima in zemlja počiva, srečajo na letnem občnem zboru, ki je običajno tudi strokovno obarvan. Predstavijo pa tudi rezultate ocenjevanja kislega zelja in kisle repe, ki ga združenje organizira v zadnjih nekaj letih, in podelijo priznanja. Kisla repa je letos odlična, vrhunska, kislo zelje pa dobro do odlično.

Zakonsko je določeno, da morajo biti vsi žrebci na pripustnih postajah pregledani na kužno malokrvnost, konjski artritis in infekciozni metritis kopitarjev, da lahko plemenijo. Predvsem rejci vseh treh slovenskih hladnokrvnih pasem konj se že od leta 2013 zavzemajo za to, da bi prešli na preventivni pristop pri veterinarskih preiskavah žrebcev na kužne bolezni, pri čemer jim je država ugodila le toliko, da od leta 2015 krije stroške pregledov žrebcev na infekciozni metritis. Vzporedno s pogajanji med rejci in državo pa na terenu svojo moč kažejo inšpektorji.

Nižji pridelek grozdja v celotni Sloveniji v zadnjih nekaj letnikih, lanska pozeba in zato višje cene grozdje, pa tudi opuščanje vinogradov po celi državi, spodbujajo aktivne vinogradnike k nekoliko večjim obnovam. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo v letu 2013 v okviru ukrepa prestrukturiranje vinogradov financiranih 288 hektarjev v skupni višini 4,2 milijona evrov, za ohranitev vinogradov na sedanji ravni površin pa bi jih morali letno pomladiti vsaj 400 hektarjev.

Med strokovnimi nasveti pišemo o slovenskem kmetijstvu v letu 2016, o nizkih temperaturah, ki za zdaj ne povzročajo večje škode v kmetijstvu in o ukrepu odpravljanja zaraščanja kmetijskih zemljišč.

Prijetno branje in lep pozdrav iz Uredništva Kmečki glas.