Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.jan.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 2

ImageIcon

Konec lanskega leta je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja izdala odločbe vlagateljem, ki so oddali vlogo na drugi javni razpis za podukrep 6.1. - Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Oddanih je bilo 413 vlog, zavrnjenih 7. Razpoložljivih sredstev je premalo za vse prosilce

Ko grozdje izpolnjuje zdravstvene in zrelostne pogoje ter ob tem dočaka še mraz z dovolj nizkimi temperaturami, se vinogradniki lahko odločijo za ledeno trgatev. Večji kot je temperaturni minus, boljša je kakovost, kajti gre za dodatno zgoščevanje grozdnega soka, ki v jagodah zmrzne. V vinogradu Zajčevih so imeli po nekaj letih spet ledena trgatev.

Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil prisotnost virusa aviarne influence H5N8 pri poginjenih labodih na Štajerskem. Zaradi zmanjšanja  tveganja za prenos bolezni s prostoživečih ptic na perutnino je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo določene ukrepe.

Na parlamentarnem Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so obravnavali problematiko škod po divjadi. Ob rob tem škodam, ki jih na lovnih površinah poravnavajo lovske organizacije, pa so za kmetijstvo, predvsem za domače živali, še bolj pereče škode po zvereh, ki jih izplačuje država. O tem, kako naj rejci zaščitijo svoje živali pred zvermi, smo se pogovarjali s pristojnimi na Zavodu za gozdove Slovenije, o tem, kako so ukrepi učinkoviti v praksi, pa z nekaj rejci na Ilirskobistriškem, v Brkinih in Čičariji.

Med strokovnimi nasveti pišemo o virusnih okužbah čebeljih družin, o vlogah za povrnitev trošarin za gorivo in o dveh trgatvah jedilnega grozdja v enem letu.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas