Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.jan.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 1

ImageIcon

Trije največji rejci perutnine Perutnina Ptuj, Pivka perutninarstvo in Panvita so prvi v sektorju mesa izpolnili pogoje za označevanje perutninskega mesa z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Perutninsko meso s to označbo je od začetka prejšnjega tedna že na trgovskih policah. »Delamo in sledimo ciljem, da pridelava hrane v Sloveniji s to shemo postane zmagovita,« je povedal kmetijski minister mag. Dejan Židan na tiskovni konferenci Gospodarskega združenja mesne industrije, kjer so poudarjali višjo kakovost, učinkovit nadzor in sledljivost mesa od rejca do porabnika.

V Rusiji so začeli izplačevati visoke subvencije kmetom, da bi povečali prirejo mleka, toda ta je doslej komajda kaj napredovala. Nizka ponudba, visoke cene mleka in visoke državne podpore – to so razlogi, zaradi katerih je reja molznic za ruske kmete zelo zanimiva. Predvsem po prepovedi uvoza v letu 2014 želi ruski predsednik Vladimir Putin povečati prirejo mleka v Rusiji. Toda Rusi in krave pogosto ne gredo najbolje skupaj.

V prednovoletnem vzdušju se je v središču Ljubljane predstavilo 70 mladih vinarjev iz cele Slovenije, Italije in Hrvaške na drugem Vinskem univerzumu.

Pišemo pa tudi po prednostih naravi prijaznega kmetovanja, o  čemer so govorili agrarni ekonomisti. Solata iz rastlinske farme je namreč več kot osemkrat bolj škodljiva za zdravje človeka kot solata iz njive.

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o omejevanju proizvodnje mleka v prihodnje ter o nadaljevanju sanacije žledu in podlubnikih poškodovanih gozdov.

Ne spreglejte tudi reportaže s številnih žegnanj konj na god Sv. Štefana zavetnika konj po Sloveniji.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva kmečki glas.