Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

27.dec.2016 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 52

ImageIcon

Trije največji rejci perutnine Perutnina Ptuj, Pivka perutninarstvo in Panvita so prvi v sektorju mesa izpolnili pogoje za označevanje perutninskega mesa z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Perutninsko meso s to označbo je od začetka prejšnjega tedna že na trgovskih policah.

Veterinarske ambulante s koncesijo bodo v prvih dneh prihodnjega leta začele z akcijo cepljenja govedi, ovc in koz proti bolezni modrikastega jezika. Gre za največjo akcijo cepljenja na celotnem območju Slovenije. V 12 tednih bodo veterinarji koncesionarji  opravili približno milijon cepljenj živali, pri čemer pričakujejo tudi sodelovanje rejcev, ki morajo poskrbeti predvsem za to, da bodo živali pred cepljenjem označene.

Bitka za zaščito terana se nadaljuje. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je iz Bruslja prejelo informacijo, da je Evropska komisija najavila pripravo delegiranega akta, s katerim bi pridelovalcem  iz hrvaške Istre dovolila izjemo pri uporabi imena teran za označevanje vina, čeprav je to že zaščiteno kot slovensko vino s planote Kras.

Poprtnik gospodinje pečejo trikrat: pred božičem, Silvestrovim in svetimi Tremi kralji, vsakič ga položijo na mizo ter prekrijejo z belim prtom. Na državnem ocenjevanju in razstavi poprtnikov  v Vidmu v občini Dobrepolje je po strokovni oceni komisije zmagal poprtnik Štefke Tekavčič, članice Društva podeželskih žena Dobrepolje Struge, ki je na njem upodobila sveto družinoV tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte Novoletne priloge. V njej smo se pogovarjali z akademikom dr. Jožetom Mačkom, ki ima tri doktorate: iz fitomedicina, ekonomija in zgodovina.

Spoštovani bralci Kmečkega glasa iz uredništva vam želimo še Srečno in zdravo novo leto 2017.