Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.apr.2022 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 17

ImageIcon Od lanskega julija tudi naše mlekarne zvišujejo odkupno ceno mleka. Če je bila lani v tem obdobju povprečna odkupna cena mleka pri nas 31,57 centa za kilogram, je danes že skoraj 38 centov, z napovedano nadaljnjo rastjo za pet centov do konca maja. Ker vhodni stroški na kmetijah še vedno naraščajo, pa bodo morale mlekarne nadaljevati s spremljanjem razmer na trgu in podražitvam slediti z vnovičnimi dvigi odkupne cene.
Sezona sečnje se zaključuje, negotovost na trgu pa nadaljuje. Odkupne cene hlodovine v Sloveniji se aprila glede na marec niso bistveno spremenile. Do rahlih zvišanj cen je prišlo le v obmejnem pasu z Avstrijo in Italijo. Po vsej državi so se dvignile odkupne cene drv. 
Med strokovnimi nasveti pišemo o intenzivni ekološki pridelavi zelenjave na manjših površinah. Ekološki in ekonomski razlogi silijo kmetije, da razmišljajo o alternativnih načinih pridelave, brez mehanizacije na dizelski pogon in k manjši odvisnosti od najete delavne sile.
Perševi iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni se niso omejili samo na klasično ponudbo orehovih jedrc za kulinariko, pač pa so temu v prvi vrsti dodali tropsko sorto buč za pridelavo naravnih gospodinjskih gobic. Že v številnih svojih kozmetičnih izdelkih potrjujejo širok spekter uporabnosti stranskih produktov obeh kultur.
Na kmetiji Bostele v Zdolah pri Krškem v Posavju se že desetletja ukvarjajo s pridelavo sadja. Še danes so njihov osnovni in količinsko najmočnejši pridelek hruške in jagode. Prve zrele jagode so začeli trgati sredi aprila in jih bodo vse do decembra. Šest hektarjev jagod je v tunelih, ki jih v zimskih in zgodnje spomladanskih mesecih še dodatno pokrijejo s kopreno, da jih zaščitijo pred morebitno pozebo in da je rast hitrejša in so s sladkimi sadeži med prvimi na trgu. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas