Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.apr.2022 - Obvestilo
PREVERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 16

ImageIcon Cene hrane se vztrajno zvišujejo. Nekatere države so že prepovedale ali omejile izvoz hrane in surovin, predvsem pšenice, moke in mesa. Trenutno so najbolj na udaru žita in oljnice, pa tudi reja perutnine, prašičereja in govedoreja.
Izredne razmere v ospredje postavljajo prehransko varnost in ceno hrane tudi v Sloveniji. Posledično ni v krizi le prehranska varnost, temveč celotno slovensko kmetijstvo in njegova pridelava. O kmetijstvu danes in jutri je tekla beseda z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetom Podgorškom.
Kljub sanaciji zadrževalnika Vogršček, ki je v zaključni fazi, prenosu njegovega lastništva na tamkajšnje občine in načrtom za širitev namakalnega sistema na Zgornjo Vipavsko, je pot do obljubljenih 3000 do 3500 hektarjev namakalnih površin še dolga. Največja težava je zbrati soglasja kmetov, ki morajo po zakonodaji obsegati 67 % potencialnih površin za namakanje. Ovira je tudi več kot 400 hektarjev površin, ki imajo status okoljsko občutljivega trajnega travinja.
V tokratni prilogi rejci krav molznic spregovorijo o zaključenih naložbah in tistih, ki so še v gradnji. Pravijo: Delamo in upamo, da finančno vzdržimo. 
Kako dragocen je našemu narodu kruh so nas na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi želele opomniti članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Kljub strogemu ocenjevanju je kar 42 izdelkov doseglo prag za zlato priznanje, 23 za srebrno in 12 za bronasto. Najvišjo oceno, to je vseh 80 točk, pa je letos doseglo pet sodelujočih.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas