Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.apr.2022 - Obvestilo
PREVERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 15

ImageIcon Na Odboru za spremljanje kodeksa dobrih poslovnih praks v agroživilski verigi so se deležniki dotaknili aktualnih problemov, kot je večmesečno potrjevanje cenikov ter težav pri nedobavah, do katerih prihaja zaradi pomanjkanja reprodukcijskega materiala in surovin, kar je posledica epidemiološke situacije in vojne v Ukrajini. 
V tokratnem  kmečkem glasu pišemo o prireji kravjega mleka v Sloveniji. Kmetij in krav je manj, količine mleka pa so večje. Z ustrezno nacionalno kmetijsko politiko bi zoper zaraščanje lahko ukrepali, a smo tudi na tem področju zaslepljeni s krilatico globalnega trga, kjer se vse gleda skozi denar. Pozabljamo, da je kmet med drugim tudi skrbnik kulturne krajine. 
Ne spreglejte odkupnih cen živali, od prašičev govedi, sena in slame, sadja in zelenjave, lesnih sortimentov in drugih kmetijskih pridelkov. Na tržnicah je bogata ponudba različnih sort jagod in špargljev, zaenkrat vse iz uvoza. Cene so za dva evra po kilogramu višje kot so bile v istem obdobju lani. Domači so le divji šparglji, katerih cena je letos prav tako višja. 
Ne spreglejte rubrik Iz naših krajev. Po dvesto letih se je ponovno  odprla tržnica v Beltincih. V Kočevju so v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre zasadili 30 japonskih okrasnih češenj.  V termah Snovik so pripravili  velikonočni sejem, kjer se je na tiho nedeljo jokalo na četrtem tekmovanju  v ribanju hrena. Zmagovalec  Franc je v minuti naribal 46 gramov hrena.
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte Velikonočne priloge. Med drugim predstavljamo domačo peko s kancem posebnosti in pletenico z rozinami.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.