Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.jan.2022 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 1

ImageIcon Koliko za bika dobi kmet in koliko mesnopredelovalna industrija in trgovina skupaj, so na Sindikatu kmetov Slovenije prikazali različne izračune, kakšen delež prejme kdo. 1723 evrov dobi kmet (z davkom) za prodanega bika s 400 kilogrami mesa. 3770 evrov pa dobijo skupaj odkupovalci, mesnopredelovalna industrija in predvsem trgovci.
Dr. Klemen Lisjak, raziskovalec na Kmetijskem inštitutu Slovenije, vinu sledi od trte, in ne šele od kleti do kozarca. Odraščal je v Vipavski dolini, v vinarski družini, kjer sedaj njegov brat obdeluje 15 hektarjev vinogradov in nadaljuje družinsko tradicijo. V tujini je mogoče pridobiti znanje, ki je koristno tudi za slovenske vinogradniško-vinarske kmetije, pravi o svojem raziskovalnem delu na inštitutih in univerzah v Italiji, Južni Afriki, Novi Zelandiji in drugod. 
Decembra je bila podpisana tripartitna pogodba med začasno družbo Center za avtohtone sorte semen, Semenarno Ljubljana in Slovenskim državnim holdingom. Tako je Center za avtohtone sorte semen prevzel v last premoženjsko celoto Selekcijsko poskusnega centra Ptuj. 
Na manjši kmetiji Kamenik s petimi hektarji obdelovalne zemlje in nekaj gozda redijo prašiče avtohtone krškopoljske pasme. Začeli so z rejo desetih plemenskih svinj te pasme, kasneje so število povečati na 30. Prodajajo prašiče za nadaljnjo rejo, odojke, pitance in tudi breje plemenske svinje, meso izločenih starih svinj ter pitancev pa doma predelajo v prepoznavne in dobro iskane suhomesnate izdelke.
Občina Izola je julija lani sprejela nov občinski prostorski načrt, v katerem med drugim načrtuje širitev poslovne cone na sedmih hektarjih kmetijskih zemljišč, kjer so zdaj predvsem oljčniki in vinogradi. Civilna iniciativa Gibanje za Izolo je zbrala dovolj podpisov, da bodo Izolčani 9. januarja na referendumu odločali, ali sprejet OPN podpirajo ali ne.     
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas