Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.dec.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 52

ImageIcon Slovenija je kot ena prvih članic EU še pred božičem poslala na Evropsko komisijo Strateški načrt Skupne kmetijske politike v obliki obsežnega dokumenta na kar 755 straneh, ki je nastajal zadnja tri leta in bil dan v prvo javno obravnavo 2. julija letos. 
Varna in kakovostna hrana, ki je pridelana vzdržno in okolju prijazno, je vse večji izziv in hkrati dolgoročni cilj EU. Kako uspešna je bila Slovenija pri tem, smo se pogovorili s kmetijskim ministrom dr. Jožetom Podgorškom.
Škofjeločanka Petra Plestenjak Podlogar izhaja iz umetniške družine, zato je bila že od ranega otroštva vajena videti starega očeta Iva rezbariti modele za loške kruhke, očeta Janeza risati ali teto Doro slikati. Najbolj jo je pritegnilo rezbarjenje, dleto je v rokah držala že kot otrok.
Sušenje in zorenje mesa oplemenitita sušene mesnine s čudovito aromo in okusom. Čeprav se morda zdi, da sta oba postopka preprosta, pa so za izvrsten končni izdelek potrebne bogate izkušnje in mnoga praktična znanja. Ker pri storjenih napakah ni »popravnega izpita«, smo za nekaj napotkov za izdelavo sušenih mesnin prosili Ireno Kos s KGZ Celje, svetovalko specialistko za predelavo mesa. Pravilno pripravljen
Decembra se je ponovno pokazalo, kako razpršen in neenoten je trg gozdnih lesnih sortimentov v Sloveniji. Razkorak med povprečnimi najnižjimi in povprečnimi najvišjimi cenami na kamionskih cestah brez DDV je namreč večji kot pretekli mesec.
Prijetno branje ter sreče, zdravja, zadovoljstva in veselja v letu 2022, želimo iz uredništva Kmečki glas