Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.dec.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 50

ImageIcon Evropsko nagrado za mlade kmete je prejel Gregor Slavec iz Knežaka. Leta 2016 je podedoval opuščeno kmetijo ter zaraščena območja spremenil v pašnike, na katerih se pasejo  koze srnaste in drežniške pasme, bovške ovce, cikasto govedo, kokoši nesnice in osli.

Je mogoče kruh speči tudi brez pšenice oziroma moke, se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu. Ekonomisti govorijo o mlinskem kamnu kmetijskih cen. Če bi preskrbna veriga od kmeta naprej delovala, bi bila vrednost pšenice drugačna. 1 :5 pri kruhih in 1:4 pri mokah je razpon med maloprodajnimi cenami v trgovini. Delež vrednosti pšenice v ceni kruhov pa se giblje od 3,2 do 18, 3 odstotka, v mokah pa od 10 do 43 odstotkov.
Vinogradniško vinarski sektor v Evropi je zadnji dve koronski leti stisnjen v kot – tako s padcem prodaje na izvoznih trgih kot že desetletje padajočo porabo v vinorodnih državah. Dejavnost je občutljiva na vse usodnejše podnebne spremembe, nova pravila pridelave pa kroji vse zahtevnejša evropska kmetijska politika.
Pišemo tudi o licitaciji  vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu. Krojenje gozdnih lesnih sortimentov ima neposreden finančni vpliv na prihodek iz gozda.  20.263 evrov oziroma 4.275 evrov za kubični meter je plačal kupec za gorski javor rebraš, najdražje prodani hlod.
V Robu pri Velikih Laščah je tudi letos zadišalo po kruhu iz krušne peči. Po lanskoletni prekinitvi zaradi epidemije covid-19 je Društvo podeželskih žena Velike Lašče izvedlo 5. državno razstavo in ocenjevanje kruha iz krušne peči. Na ocenjevanju in razstavi je bilo 25 kruhov, 24 jih je prejelo zlato priznanje, eden srebrno.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas