Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.nov.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 47

ImageIcon 4. novembra se je začela druga javna razprava strateškega načrta Skupne kmetijske politike, pripombe nanj je mogoče oddati do 25. novembra, do konca leta pa bo oddan v Bruselj. Številni kmetje in strokovnjaki so dokument ocenili kot neambiciozen, brez vsakršne vizije, vračanje na stare ukrepe. 
Nakupne cene repromateriala se hitro zvišujejo. Najbolj se odstopanja kažejo pri mineralnih gnojilih, sledijo pa podražitve pogonskih goriv, predvsem dizelskega. Gorivo se draži iz dneva v dan. 
Na slovenskem trgu gozdnih lesnih sortimentov v novembru ni občutnejših razlik v cenah glede na prejšnji mesec. Visoko kvalitetni sortimenti so zadržali visoke cene, ostali pa so se za spoznanje pocenili. Nekoliko je narasla le cena bukovi hlodovini. Slovenske žage pa morajo del hlodovine še vedno uvažati, prav tako pa morajo profesionalne sekaške ekipe še vedno iskati delo v tujih gozdovih.
Odločitev danes 37-letnega Dejana Sukiča, ki se je kot zlatarski mojster pred dvema letoma dokončno odločil biti kmet, je nenavadna samo na prvi pogled. Odraščal je na kmetiji, zato ga delo na zemlji spremlja že od malih nog. Tako kot zlatarstvo tudi kmetijstvo ponuja veliko inovativnosti. Kot mladi prevzemnik je gospodar kmetije postal leta 2019. Dve leti kasneje je bil zaradi žitnega kombajna, predelanega za spravilo cvetov ali vršičkov zdravilnih rastlin, kandidat za inovativnega mladega kmeta. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas