Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

05.okt.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 40

ImageIcon Franjo in Nevena Josić se že več desetletij ukvarjata z rejo drobnice, a čredo namerno zmanjšujeta in hkrati povečujeta čredo govedi. Letos sta bila že ob 83 jagenjčkov, samo v enem mesecu je bilo pokončanih devet mladih jagnjet, pet jih je izginilo, ob tem da je treba vsakodnevno pregledovati in popravljati štiri kilometre dolgo ograjo z električnim pastirjem. S škodami po divjadi in zvereh se kmetje na Kočevskem ukvarjajo že več let, v zadnjih letih pa je srečanje s škodo zaradi številne jelenjadi in divjih zveri, predvsem medveda, postala vsakodnevnica tudi na velikolaškem. Veliko škode nastaja na poljščinah, zlasti na njivah koruze, sejanih travniki in gozdovih. 
Neugodna dogajanja na globalnem trgu so ceno koruze, tega najpomembnejšega žita tudi pri nas  občutno povišale in je v zadnjem desetletju druga najvišja in primerljiva cena s ceno iz leta 2012. Lani so za tono koruze ob 25 odstotni vlažnosti zrnja pridelovalci dobili 90 evrov, letos od 160 do 165 evrov. 
Začetki danes ene naših najuspešnejših poljedelskih kmetij segajo v leto 1996. Klemenčičevi s Ptuja obdelujejo 100 hektarjev zemlje. Strojne storitve pa opravljajo na okrog 300 hektarjih zemljišč, od priprave zemlje, setve, zdravstvenega varstva, žetve in še česa.
V vrtu v oktobru pospravimo pred mrazom še vse pridelke, tiste rastline, ki pa prezimijo, pa zavarujemo pred prvo slano. 
Kmetijska svetovalna služba piše o vplivu določanja trajno varovanih kmetijskih zemljišč na gradnje kmetijskih objektov.
V tokratnem Kmečkem glasu predstavljamo kandidate za inovativnega mladega kmeta in bili smo na sejmu v Komendi. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas