Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.sep.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 39

ImageIcon Vin letnika 2021 bo znatno manj, na Primorskem za četrtino, na Dolenjskem pa več kot pol manj od normalnega letnika, pravijo vinarji in stroka po dobri polovici letošnje trgatve. Vremenski pogoji so bili za vinogradnike celo leto velik izziv, najprej spomladanska pozeba in padavine, avgusta pa suša, zlasti v Istri.
Cene koruze v Sloveniji so v letu 2021 podobno kot v drugih državah strmo naraščale, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 so se zvišale za več kot 40 %. Cene koruze v Sloveniji so po podatkih Evropske komisije leta 2021 nižje od povprečja EU. 
Razširjenost in priljubljenost pridelave buč zlasti v vzhodni Sloveniji ostaja velika. Letos je letina povprečna, seme je drobno. Cena suhih buč je 3,30 evra, a naj bi se približala in presegla 3,50 evra. 
Prireditelji festivala Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju so letos prvič razpisali ocenjevanje jušnih rezancev. Brez oklevanja sta najbolj prodajana izdelka prijavila tudi Marjan in Martina Šter s kmetije Maln v Podreči, ki domače jajčne testenine izdelujeta že dvanajst let. 
Afriška prašičja kuga se vse od leta 2014 neustavljivo širi v Evropi in tudi v Aziji ter predstavlja bolezen živali največjih razsežnosti današnjega časa. Bolezen v Sloveniji še ni ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda proti zahodu vse večje tveganje za domače in divje prašiče. 
Ječmen v svoj kolobar vključuje vsako leto več pridelovalcev. Površine se tako v zadnjih desetletjih povečujejo, se pa večina ječmena še vedno porabi za krmo živine. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.