Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.sep.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 38

ImageIcon Pritisk na kmetijska zemljišča je iz dneva v dan večji, še posebej na obdelovalne površine, ki jih imamo zaradi urbanizacije in gradnje prometne infrastrukture vse manj. Lastnik, ki prodaja svojo nepremičnino, mora pri prodaji kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije upoštevati postopek prodaje teh zemljišč, ki ga ureja zakon o kmetijskih zemljiščih. Zemljišča, ki so naprodaj, morajo biti objavljena na oglasnih deskah upravnih enot in na državnem portalu eUprava. 
Ne glede na izjemo hladen maj in junij je trta in dozorevanje grozdja po podatkih Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor zaostanek nadoknadila in trgatev bo v povprečju na ravni vinorodne dežele Podravje za teden dni zgodnejša kot lansko leto. Zgodnje sorte muškat otonel, rizvanec, ranina so dozorele enajst dni, srednje pozne pa teden dni prej kot lani. 
V Sloveniji bo pridelek jabolk po napovedih manjši za 60 %, medtem ko je v Evropi 10 % več jabolk in gre za peti največji pridelek v zadnjih desetih letih. V Podravju in na Dolenjskem so že obrali glavno zgodnjo sorto galo, ki jo ponuja večina trgovin, nekatere že po akcijskih cenah.
Na kmetiji Polajžer iz Drevenika, tik pod osamelcem Bočem, se že leta ukvarjajo s prirejo mleka. Na nadmorski višini 550 metrov in strmem območju ni možnosti za intenzivno rejo številčne črede, vendar se lahko z voljo in znanjem preživi tudi z nekoliko manjšo prirejo. V hlevu je trenutno 40 glav živine, molzejo 13 krav, del mleka oddajo mlekarni Celeia, del pa predelajo v okviru dopolnilne dejavnosti v različne mlečne izdelke.
V tokratnem  Kmečkem glasu ne spreglejte priloge  živimo s podeželjem. V njej predstavljamo hišo, ki se lepo stara in zliva z okolico. Svetujemo kako opremiti pralnico in kaj postoriti jeseni na vrtu.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.