Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

07.sep.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 36

ImageIcon Dogovorjeno je za pet dejavnosti, ki bodo deležne proizvodno vezanih plačil. Tri dejavnosti so bile že znane, dodali pa so še drobnico in strna žita. Pri OMD so se dogovorili za degresijo na 50 hektarjih, dodatnih plačil za OMD nad 100 hektarjev pa tudi v novem programskem obdobju ne bo.
Pri pridelku jabolk kot glavne sadne vrste pri nas se napoveduje skoraj 60 % zmanjšanje. Bilo naj bi jih le 19 tisoč ton. V državah EU bo okrog 10 % več jabolk, po napovedih slabih 12 milijonov ton. Letnik 2021 v vseh evropskih državah za dva tedna kasni, lanskih zalog jabolk pa ni več. 
Med  strokovnimi nasveti se sprašujemo kdaj bomo začeli s siliranjem koruze. Ob večanju cen krme in repromateriala je priprava kakovostne koruzne silaže v letošnjem letu  še kako pomembna.
V soboto je na poljih vasi Bolehnečici pri Svetem Jurij ob Ščavnici potekalo že 64. državno tekmovanje oračev Slovenije, na katerem je v oranju na strnišču s plugom krajnikom slavil Anton Filak pred Primožem Sukičem in Tomažem Divjakom. V kategoriji obračalnih plugov je bil tudi letos najboljši Igor Pate pred Štefanom Bakanom in Tilnom Vogrinčičem.
Na Ptuju pa je bil tridnevni praznik slovenskega kmetijstva in podeželja, ki je privabil mnogo obiskovalcev in pokazal, da nas hrana povezuje in prinaša veselje. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.