Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

24.avg.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 34

ImageIcon Sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni se bliža koncu, ni pa še prepozno za kmete, da bi s predlogi ali v skrajnem primeru z opozorilnim protestom spremenili predlog posameznih vsebin Strateškega načrta SKP 2023-2027. Uradniki poudarjajo, da je predlog dober, saj upošteva organizacije in usmeritve Evropske komisije.  Ni pa upoštevan glavni člen. Pozabili so na kmete.
V okolica Trsta, na kraškem robu, se je ohranilo le malo kmetijstva, kar ga je ostalo, pa je na manjših kmetijah tržaških Slovencev, ki so znane po stoletni tradiciji in izjemno kakovostnih pridelkih. V občini Dolina, v dolini Glinščice, pod Socerbom, so po 2. svetovni vojni večino zemlje slovenskih kmetov italijanski oblastniki nacionalizirali in na njih zgradili rezervoarje za sedanji transalpski naftovod, iz katerega se pretaka nafta iz Miljskega zaliva v notranjost EvropeGlobalno povpraševanje po lesu v gradbeništvu je še vedno veliko, čeprav so se razmere zaradi zvišanja cen nepremičnin nekoliko umirile. Kljub temu pa povečano povpraševanje po hlodovini iglavcev še vedno ostaja. 
Miha Baruca se je pri 17 letih odločil, da bo kmetoval in se s kmetijstvom tudi preživljal. Od nonota Ferda je prevzel nasad oljk in nekaj njiv, najel še dodatna zemljišča za pridelavo vrtnin ter istočasno obiskoval srednje kmetijsko šolo v Šempetru pri Novi Gorici. Med tednom se je učil, ob vikendih je delal na kmetiji. V štirih letih kmetovanja je nabavil osnovno mehanizacijo in danes verjame, da je na pravi poti. Naslednji korak je čim prej postaviti prvi rastlinjak.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas