Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.avg.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 33

ImageIcon Zadnja razprava o predlogu strateškega načrta SKP 2023 do 2027 je bila  v Slovenj Gradcu. Kmetom je prekipelo, zato so s protestom pokazali nestrinjanje. Primorci pa menijo, da je v novem programskem obdobju med drugim premalo denarja za namakanje, premalo je spodbujanja za direktno proizvodnjo hrane in nasploh so premalo znani učinki ukrepov.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte pogovora s predsednikom zadružne zveze Slovenije Borutom Florjančičem, ki pravi, da kmetje nismo lokalni sponzorji, zato sredstva naj ostanejo v kmetijstvu.

Žalostno je prebirati številne zapise naših kmetov, ki objavljajo tako slike kot opise nesreč na njihovih kmetijah. Tujki, na primer pločevinke od pijač v silažni krmi pri kravah poovzročajo huda vnetja, ki se končajo s poginom živali. 

Goriška brda so v pripravah na trgatev. Gre za težje in nepredvidljivo leto. Trgatev naj bi se začela med 5. in 10 septembrom, pridelek pa bo letos nižji od lanskega.  V kleti Kmetijske zadruge Brda pričakujejo med šestimi in sedmimi milijoni kilogramov grozdja, nekaj ga bodo odkupili od od pridelovalcev brez dolgoročnih pogodb. 

Prihodnje leto bo minilo šest desetletij, odkar se Pomurski sejem s svojimi predhodniki trudi, da z organizacijo mednarodnih kmetijsko živilskih sejmov promovirajo to za sleherno državo strateško panogo. Na njem obiskovalce in strokovno javnost seznanjajo z novostmi ter dejstvi kako tem in drugim povezanim dejavnostim strežejo drugod. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas