Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.jul.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 28

ImageIcon V času najvišje sezone poletne zelenjave prodaja ni takšna, kot bi lahko bila, saj so na trgovskih policah sredi julija paprika iz Srbije, paradižnik iz Hrvaške ter vrsta drugih vrtnin iz Španije, Italije in drugih evropskih držav. Res pa je, da je zaradi dopustov kupcev veliko manj in tudi akcijske cene ne spodbudijo boljše prodaje domačih bučk.
Gozdovi so potencialna vegetacija na več kot 90 % površine Slovenije, poraščajo pa jo na skoraj 60 %. Klasično gozdarstvo se je razvijalo in razvilo predvsem okrog lesnoproizvodne vloge. Z razvojem družbe in hkratnim slabšanjem okolja se je število vlog gozda pomnožilo. 
Robotika in avtomatika sta že močno prisotni na številnih rejah krav molznic v Sloveniji. Trideset let so na številnih kmetijah prisotni avtomati za odmerjeno krmljenje krmil, avtomatski sistemi prezračevanja, zadnjih 10 let so v porastu roboti za molžo in prodajni avtomati. 
Za oljno ogrščico od 440 do 490 eur/t. Po žetvi ječmena je bila konec tedna na vrhuncu tudi žetev oljne ogrščice, na lažjih tleh pa so že pretekli četrtek začeli s spravilom pšenice. 
Reja polžev za hrano in tudi pobiranje sline in jajčec (tudi za kaviar) je osnovna kmetijska dejavnost, v Sloveniji pa imamo tudi društvo polžerejcev in kar nekaj farm polžev. Toda Milena in Leon Fras iz Benedikta v Slovenskih goricah sta za to »počasno« in delovno intenzivno dejavnost slišala šele, ko sta želela prodati svoje posestvo v Trotkovi pri Benediktu v Slovenskih goricah. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas