Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

29.jun.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 26

ImageIcon Predstavniki kmečkega sindikata, kmetijsko-gozdarske zbornice ter članov Upravnih  odborov kmetijskih zadrug pozivajo odkupovalce žit ter predelovalce naj ceno ob letošnjem odkupu pšenice nastavijo med 180 in 225 evri po toni. 
Kot pomoč zaradi izpada dohodka pri reji prašičev zaradi posledic epidemije je bilo v dveh ciljnih odlokih doslej namenjenih slabih štiri milijone evrov proračunskih sredstev.
Na ptujskem omizju je bilo slišati več predlogov, kako pokrpati odprto rano v kmetijskem šolstvu. Ena od možnosti je štipendiranje, uvrstitev poklica med deficitarne poklice, za katere je bil pred leti ustanovljen štipendijski sklad, do ugodnosti, ki jih izobrazba prinese mladim kmetom na razpisih in prenove izobraževalnih programov ter dviga ugleda kmeta v družbi.
Evropski parlament, Evropska komisija in Svet Evrope so uspela še v obdobju portugalskega predsedovanja doseči začasni politični dogovor o novi skupni kmetijski politiki, ki uvaja pravičnejšo, bolj zeleno, živalim prijaznejšo in prilagodljivejšo SKP. Reformo so v ponedeljek potrdili še kmetijski ministri držav EU. Nova SKP bo zagotovila tudi pravičnejšo razporeditev podpor, zlasti malim in srednje velikim družinskim kmetijam ter mladim kmetom
Sladka paprika izvira iz J. Amerike oziroma natančneje iz Mehike. Danes so največje pridelovalke paprike Kitajska, Mehika in Indonezija. Tudi v Evropi je paprika čedalje bolj priljubljena vrtnina. Nemške raziskave trga kažejo, da se poraba sveže paprike stalno povečuje, po gospodinjstvih po vsej Evropi za okoli 2 % letno.
Bili smo na izletniški kmetiji Suzane Kolbl. Na koncu vasi, v prleški vasi ob Muri.  Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.
Dober začetek, še boljši konec za Društvo podeželske mladine Suha krajina na 48. državnem kvizu Mladi in kmetijstvo.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas