Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.jun.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 25

ImageIcon Težavam in zapletom okoli gradnje novega hleva na kmetiji Matjaža Gamsa iz Slovenj Gradca ni videti konca, njegov primer pa dokazuje, kako birokracija ter posamezna občina lahko zavirata razvoj kmetij ter povzročata obup med mladimi perspektivnimi rejci. Usoda gradnje hleva je v rokah slovenjgraškega župana oziroma občinskega sveta, ki pa očitno ni naklonjen razvoju kmetijstva v občini.
Po pristopu naše države v EU se je področje trga nepremičnin korenito spremenilo. Zaradi zelo liberalne politike so spremembe najbolj vidne v obmejnem, 10-kilometrskem pasu, ki po površini predstavlja skoraj 1/3 območja Slovenije. 
Letošnja hladna in mokra pomlad ni bila ugodna za rast toploljubnih rastlin, kot je soja. Morda je to priložnost, da preverimo razvoj posevkov soje tudi v poznejših terminih, v juniju in začetku julija, ko pospravimo ječmen in druge zgodnje poljščine. Ustrezno sorto izberite s pomočjo priporočene sortne liste.

Na kmetiji Vargazon na Cvenu v Prlekiji niso edini v vasi, ki se ukvarjajo s predelavo mesa, so pa znani po domačih mesnih dobrotah, iz katerih pripravljajo narezke, hladne prigrizke, kanapeje, celo tünkaburgerje. Snaha Anja je izdelkom, ki so jih že delali na kmetiji, še dodala vrednost, z Markom, mladim prevzemnikom, pa imata v načrtu razširitve ponudbe v okviru turistične kmetije z nastanitvijo. 
Po lanski močni pozebi bodo pridelovalci kakija na Obali in na Vipavskem tudi letos ob večino pridelka. Spomladanska pozeba je uničila prve poganjke in tako so bili še konec maja številni nasadi popolnoma goli in so začeli ponovno odganjati šele junija. Na območjih pozebe drevesa kažejo na največ 10 % pridelka.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas