Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

15.jun.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 24

ImageIcon Po trenutni projekciji se lahko ponovi leto 2011, ko so kmetje za tono krmne pšenice iztržili do 175 evrov, najboljša kakovost krušne pšenice pa je tedaj dosegla ceno 225 evrov za tono. Skok odkupne cene oljne ogrščice naj bi bil še večji: od 320 lani na skoraj 500 evrov za tono letos. Cene pšenice na blagovnih borzah po svetu so glede na isto obdobje lani zdaj višje za okrog 50 €/t, to je za več kot 25 %. 
Kmetija Podbrežnik leži na nadmorski višini 850 metrov, v hribih Zgornje savinjske doline. Mladi , komaj 21 letni rejec krav dojilj pasme šarole si želi, da bi država ustavila upadanje števila rejcev, saj to pomeni tudi opuščanje kmetovanja in posledično zaraščanje površin.
Zgodil se je prvi kongres Zadružne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju. Zadružništvo kot sistem  največjih odkupovalcev in oskrbovalcev podeželja je na temeljih tradicije usmerjen v poslovni model prihodnosti. 
Potem ko se je jesenskemu prazniku kakija v Strunjanu pridružil še spomladanski praznik artičok, je na Obali nastalo nekaj novih nasadov. Artičoke so tako dodatna ponudba na kar nekaj kmetijah. 
Med strokovnimi nasveti pa o enoletnem ali dvoletnem koriščenju nasada jagod.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas