Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

01.jun.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 22

ImageIcon V Kmečkem glasu pišemo o kmetijskih zemljiščih in drugih nepremičninah v obmejnem pasu. Razmere so različne: ob meji z Avstrijo slovensko zemljo na veliko kupujejo Avstrijci, Slovenci obvladujejo  mejo na hrvaškem, na Madžarskem pa so v obmejnem  pasu glavni Avstrijci.
Sezona zimsko spomladanske sečnje lesa se bliža koncu, zato tudi cene sledijo temu - se nižajo. To velja za listavce, razen hrasta, pri iglavcih pa cene še vedno rastejo. Iglavci so v letošnji sezoni poglavje zase, saj v svetu, Evropi in Sloveniji lesa iglavcev močno primanjkuje. Zaradi močne globalne oživitve trga z nepremičninami in tudi močnega povečanja obnov že zgrajenih objektov so se cene tehničnega  in gradbenega lesa dvignile. 
V tokratnem kmečkem glasu tudi priloga o Reji krav molznic. V njej med drugim pišemo o nadzorovanem krmljenju koruzne silaže v obrokih govedi in o uporabni vrednosti podatkov molznega robota.
V svetu je ponovno vzcvetela pridelava industrijske konoplje. V Sloveniji je za naše zakonodajalce še vedno prepovedana, zato je njena pridelava in predelava v pristojnosti kar treh ministrov.  
Letošnja sezona češenj ima s preteklimi štirimi leti skupnega imenovalca, to je pozeba. Kar ni vzela pozeba, uničuje hladno in deževno vreme, ki povzroča odpadanje plodov, gnitje in pokanje. Tržnega pridelka češenj je malo, na trgovskih policah, stojnicah na tržnicah in številnih obcestnih stojnicah so le španske in italijanske češnje.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas