Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

25.maj.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 21

ImageIcon Nestabilno aprilsko vreme, ki se je nadaljevalo cel maj, predvsem pa nizke nočne temperature, so za večino rastlin pomenile šok in zastoj v rasti. Zgodnji krompir, prve plodovke in druge pomladno poletne vrtnine zamujajo za dva do tri tedne. Po drugi strani je spomladanske solate že preveč in nekaterim pridelovalcem že ostaja na posevkih zaradi slabe prodaje. Primorci so že začeli pobirati prve kumare, katerih cena je v nekaj dneh padla za 50 centov.
Sirarstvo je posel, ki zahteva celega človeka Toni Kukenberger se je v času študentskih let v Kmečkem glasu oglašal kot avtor prodornih in odmevnih prispevkov med pismi bralcev. Po končanem študiju za pisanje pa ni imel več časa, saj je po 16 ur na dan delal na domači kmetiji na Gorenjih Ponikvah. Toni je verjel, da bodo prišli tudi boljši časi.
Cenik zakupnin Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je v letu 2021 ostal enak ceniku iz leta 2020. Kljub navedenemu bodo zakupniki na položnicah za plačilo zakupnine za leto 2021 prejeli nekoliko drugačne zneske kot v preteklem letu in nekateri tudi z drugačnimi roki za plačilo kot lani.
Kmetija Modic z rjavimi kravami molznicami, ki jo je lani Tomaž Modic predsednik Zveze rejcev govedi rjave pasme Slovenije predal sinu Janu, se nahaja na vodovarstvenem območju, zato se kmetija sooča z nemalo  težavami, med drugim s prepovedjo polivanja gnojevke po površinah. Nov hlev je bil zato zgrajen na sistem  gnoja z vgrajenimi pehali in globokimi ležišči. 
Kraj Svečina že leta slovi kot ena najlepših in najbolj gostoljubnih vinskih poti na Štajerskem in tudi širše po Sloveniji. Gostitelji so ponosni na svoja v domačih sodih dozorena kakovostna in vrhunska vina, za katera vam pripravijo degustacijo. Če temu prištejemo še pogostitev z vsemi dobrotami, bi rekli, da se v tej pokrajini cedita med in mleko. Pa ni tako. Zadnja kriza je pustila velik, negativen pečat na vinogradništvo in turizem v tej občini.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas