Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

18.maj.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 20

ImageIcon Slovenija ima le še dobrih 800 m2 površin na prebivalca, na katerih se lahko prideluje hrano za ljudi in živali. Država sicer ob obilju zaraščenih in gozdnih površin namenja nekaj vzpodbud odpravi zaraščanja in tudi krčitvam gozdov. A ko pride do namere posameznika za krčitev gozda v kmetijske namene, za kar je treba pridobiti dovoljenje Zavoda za gozdove Slovenije, se pogosto zakomplicira. 
Zaprtje gostinskega sektorja v obdobju korona krize je zahtevalo visok »vinski davek«, zato je bilo poslovno leto 2020 krizno in po dohodkih manj uspešno za večino slovenskih vinarjev. Za 17 % nižje prihodke v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 beleži tudi klet Vinakoper. Ta mesec največji istrski vinar priteguje pozornost poslovne javnosti zaradi novega kroga pogovorov o prodaji lastniškega deleža, za katerega se zanima dolenjski živilski podjetnik s 13 slovenskimi in tujimi podjetji Franc Frelih. 
Meso govedi, ki se pase, po znanstvenih raziskavah vsebuje 10-krat več beta karotena, do 30 odstotkov višjo vsebnost C-vitamina in do 54 odstotkov višjo vsebnost α-tokoferola, to je E-vitamina. Meso takšnih živali ima zelo ugodno razmerje maščobnih kislin. Tudi rezultati analiz mleka s slovenskih kmetij kažejo, da vsebuje mleko krav, ki dobijo veliko travniške krme, več vitamina E in β-karotena kot mleko krav, ki dobijo v obrokih veliko koruzne silaže.
Medtem ko se pridelava in odkup soje v Sloveniji z leti zmanjšujeta, tega v sosednjih državah ni zaznati. RWA Slovenija je pred leti odkupila več kot 4500 ton sojinega zrnja, v zadnjih dveh letih pa le do 3000 ton. Vzrok je v zmanjšanem obsegu pridelave soje.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas