Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.maj.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 18

ImageIcon Na t. i. mesni konferenci je agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar dejal, da je samo leta 2019 v Sloveniji neznano kje, torej na »sivem ali črnem trgu«, končalo najmanj 70 tisoč prašičev. Ta ugotovitev prenekaterega slovenskega prašičerejca ni navdušila, in ker je rejcev prašičev vedno manj, ta problematika ni zanemarljiva. Številne manjše reje, ki so še ostale in so na prvi pogled samooskrbne, pa postajajo s pitanjem za sosede, znance, sodelavce … »kolegialne« reje.
Od 23. aprila je objavljen nov slovenski Akcijski načrt ekološkega kmetovanja (ANEK) do leta 2027, ki bo v javni razpravi do 17. maja. Drugi slovenski ANEK, prvi je nastal 2005, je na osnovi javnega naročila pripravila Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre in zbrala ter oblikovala stališča deležnikov na desetih delavnicah in prek spletne ankete med junijem in januarjem 2020.
Slavko Studen iz Zaloga pri Cerkljah je izreden rejec, saj je po doseženi mlečnosti že vrsto let med prvimi petimi najboljšimi rejci krav molznic črno-bele pasme v Sloveniji. Leta 2017 je v povprečju dosegel kar neverjetnih 13.800 kilogramov mleka, kar je najvišja dosežena mlečnost pri nas, k temu rezultatu pa sta pripomogli tudi dve kravi, ki sta v tistem obdobju v 305 dneh namolzli več kot 17.000 kilogramov mleka. 
V prilogi o ekološkem kmetijstvu pišemo o ekološkem vinogradništvu v Sloveniji, ki ima številne prednosti, a tudi težave. Pišemo o zdravju, ki ga zagotavlja le vitalna hrana.
Bili smo na kmetiji Žgajner v Zgornji Voličini, na kateri se ukvarjajo z rejo kuncev in krškopoljskih prašičev.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas