Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

27.apr.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 17

ImageIcon V času okrog prvomajskih praznikov kmetje navadno posejejo koruzo. Letos je zaenkrat pametno še počakati, saj so tla še prehladna. Na globini 5 cm je za koruzo optimalna temperatura vsaj 10 °C, za krompir pa na globini 10 cm vsaj 8 °C.
Jablana je ena svetovno najbolj razširjenih sadnih dreves. Tržna jabolka danes pridelujejo v 96 državah po vsem svetu in je po podatkih prehranske organizacije Združenih narodov (FAOSTAT) po  bananah in lubenicah na tretjem mestu po pridelani količini. Za jabolki so grozdje, pomaranče in mango. Jabolka se pridelujejo na obeh poloblah, od avgusta do novembra severno, in od februarja do maja južno od ekvatorja. Ker se jabolka v ustreznih hladilnicah lahko skladiščijo do enega leta, so  potrošnikom povsod po svetu na čez vse leto.
V Kmečki borzi ne spreglejte cen govedi. Odkupne cene v nekaterih evropskih državah so se ponovno nekoliko dvignile. Pri nas se cene govedi že dalj časa niso spremenile. Nekateri odkupovalci se bojijo, kaj se bo zgodilo s cenami v prihodnjih tednih, saj je ponudbe živali, predvsem mladih bikov veliko. 
Tla so osnova za zdrave in odporne rastline. Če je v zemlji dovolj organskih snovi - humusa, so v tleh živi organizmi, ki poskrbijo da so tla živa in rodovitna. Organska gnojila pa niso le kompost in gnoj, pač pa veliko več. Kako gnojiti z organskimi gnojili in katere so alternative, preberite v tokratnem Kmečkem glasu.
Kaj se je dogajalo na kmetijah, morebiti na vaši kmetiji ali v vašem kraju, preberite na straneh Iz naših krajev: Od Meže do Sotle, Od Drave do Ledave, Od Save do Krke in od Soče do Kolpe.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas