Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

30.mar.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 13

ImageIcon 12. marca je bil izdan odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jabolk. Ostali sadjarji, predvsem pridelovalci hrušk, kakija, kivija in aronije, niso imeli nič manjšega izpada dohodka kot pridelovalci jabolk, zato se upravičeno sprašujejo zakaj so iz odloka izpadli. Upajo, da bodo pristojni napako popravili in bodo v novem protikoronskem zakonu deležni pomoči.
Dolgoživost krav molznic se nanaša na to koliko časa ostane v čredi, koliko mleka v življenju namolze in koliko zdravih  potomcev da. Velik del krav molznic ima kratko življenjsko dobo, ki je daleč pod njihovim biološkim potencialom. Rejci se v teoriji zavedajo prednosti povečanja dolgoživosti njihovih krav, pogosto pa se ob tem postavlja vprašanje, kako naj to uresničijo v praksi.
Izginuli prašiči burijo duhove in apetite. Zaskrbljujoče je, da so deleži mesa domačega porekla na prodajnih policah zelo nizki glede na višino samooskrbe, pri prašičjem mesu smo celo pod 20 %, krepi pa se izvoz domačega mesa in izdelkov.
Svetovno povpraševanje po okroglem lesu, hlodovini, se je kljub upočasnitvi rasti trga zaradi pandemije povečalo, in sicer predvsem zaradi velikega povpraševanja po embalaži in v gradbeništvu. Povečanje spletne prodaje zaradi pandemije je močno povečalo porabo kartonske embalaže in lesenih palet za ladijski promet. 
 V Velikončni prilogi pišemo o obredih, šegah in vražah, o moči ognja in vode na veliko soboto. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas na dan