Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.mar.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 12

ImageIcon Tržni pridelovalci imajo v skladiščih skupaj še pet do deset tisoč ton krompirja, nekateri ga imajo še do 80 odstotkov celotne letine, od 60 do 200 celo 300 ton. Na trgovskih policah je sicer tudi slovenski krompir, a veliko večja ponudba različnih sort in pakiranj je krompirja iz uvoza.
Namen projekta Seneno meso in mleko je vzpostavitev proizvodne verige sodobnih prodajnih pristopov in zagotovitev dostojne cene kmetijskim pridelkom in izdlekom. Trenutno je Seneno mleko pri nas certificirano po avstrijskem modelu, podobno pa se kmalu obeta tudi pri mesu.
Lanska pridelava jabolk je potekala v neugodnih vremenskih razmerah v vseh razvojnih fenofazah. Dolgotrajna jesensko-zimska suša, verižni spomladanski mrazovi, pogoste obilne poletne padavine in blaga letošnja zima so določile količino in kakovost letošnjega cvetnega nastavka jablan v intenzivnih nasadih.  
Cvetnonedeljske butarice so naša dragocena dediščina, s katero se začnejo priprave na praznovanje velike noči. Čeprav jih izdelujejo po vseh slovenskih krajih, je vsaka malce drugačna, njihov pomen pa povsod enak. Marjetka Meglen iz Laz nad Krko jih izdeluje iz spomladanskega zelenja in več vrst lesa, nato pa jih okrasi še z jabolkom.
Kandričevi iz Trgovišča pri Veliki Nedelji na leto pridelajo okrog sto ton zelenjave. V teh dneh zaključujejo s pobiranjem svežega peteršilja na prostem, v rastlinjaku pa so že začeli z mlado čebulo in rezanjem prve spomladanske solate. Čez dober mesec bodo na to mesto sadili paradižnik, kumare in papriko, na prosto pa ptujsko čebulo, kateri sadike so začeli vzgajati februarja. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas