Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

16.mar.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 11

ImageIcon Na kmetiji Gorjup iz Kušernika pri Jakobskem Dolu je kar pet krav v mukah poginilo zaradi delov pločevink od pijače. Gorjupovi imajo travnike ob Perniškem jezeru. Predvsem »divji« ribiči in manjše skupine, ki se zbirajo ob večerih, neodgovorno v travo odmetavajo pločevinke. Pri siliranju odpadki končajo v silažni krmi in pri kravah povzročajo huda vnetja, ki so se v petih primerih končala s smrtjo živali.

Kmetija Mrčun iz Šentjakoba pridelke prodaja končnim kupcem na osrednji tržnici v Ljubljani, zato je njihov setveni načrt zelo pester z različnimi vrstami in sortami vrtnin.  Minuli teden so prvo solato, štiri različne sorte kot tudi por, cvetačo, brokoli in zelje sadili tudi na prostem in posevke pokrili s kopreno, da so zaščiteni.

Kompostni hlevi so alternativa trenutnim sistemom. Strošek nastiljanja v kompostnem hlevu znaša okrog enega evra na kravo na dan, prednost pa je, da je cena komposta, ki ga lahko prodamo vrtičkarjem, visoka in 
znaša 95 evrov na tono.

Kmetija Miše iz Sabonj pri Ilirski Bistrici je kmetija s tradicijo v pridelavi in predelavi sadja in zelenjave. Že od nekdaj je glavna dejavnost na kmetiji sadjarstvo. V nasadu je največ jabolk, okrog 200 dreves je hrušk, imajo pa tudi največji nasad sliv v Brkinih.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o Varstvu rastlin. Pišemo o nepravilni uporabi škropiv na vrtovih in sadovnjakih, ki je lahko usodna za čebele in druge opraševalce. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas