Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.mar.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 10

ImageIcon Priznana rejska organizacija za črno-belo pasmo govedi je skupaj s študenti Oddelka za zootehniko v Grobljah v okviru predmeta Prenos znanja v živinorejsko prakso organizirala strokovni posvet. Govorili so izzivih za slovenske kmetije do leta 2030.
Zavod SLOLES je med svojimi člani pripravil akcijo zbiranja pomoči za prizadete na potresnem območju Petrinje na Hrvaškem. Akciji so se pridružili tudi državno podjetje SiDG in lesnopredelovalna podjetja. Za ta humanitarni korak so se odločili kljub temu, da jim že nekaj mesecev primanjkuje osnovne surovine in da nekateri lesnopredelovalni obrati občasno ustavljajo proizvodnjo.
Kmetijska zadruga Medvode je med tistimi, ki skupaj z drugimi zadrugami na področju oskrbe in prodaje poskušajo doseči najboljše pogoje za kmete. Na prvem mestu je poskrbeti za dobro prodajno ceno in ugodnimi nakupi v okviru zadruge, morebiten ustvarjen dobiček pa se razdeli v obliki superrabata med člane. 
Pomurje je bilo na zemljevidu ekološkega kmetovanja dolgo bela lisa 
in le malokdo se še spomni, da so prav v teh krajih nastali prvi zametki ekološke pridelave pod imenom Mikrokozmos.
V posebni priloga o Zelenjadarstvu smo se pogovarjali z Mišo Pušenjak, o tem kako pridelati kakovostno seme. Pišemo pa tudi o vrtninah, ki jih sejemo ali sadimo v drugi polovici leta in o gnojenju vrtnin.
Bili smo na kmetiji Biščak v Brkinih, kjer kuhajo žganje iz posameznih sort jabolk. 
V rubriki kmetijska mehanizacija predstavljamo robote v kmetijstvu, ne spreglejte pa tudi tokrat cen kmetijskih pridelkov in odkupnih cen živali v naši Kmečki borzi.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.