Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.feb.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 6

ImageIcon Vipavska dolina ima izjemno ugodne pogoje za pridelavo hrane, zato ji pravijo tudi rajski vrt, toda zadnja leta imajo kmetje vse več težav z ekstremnimi sušami, poplavami, pozebami in močnimi vetrovi.
Pogovarjali smo se z Andrejem Jerebom, svetovalcem za molzno opremo in prehrano krav molznic. Njegovo svetovanje obsega veliko uspešnih primerov, s predpostavko, da rejci njegova navodila vse leto dosledno upoštevajo. Kako zelo je uspešen, pa dokazujejo vrhunski rezultati v reji molznic na kmetiji njegovega bratranca, ki je prišel med najboljše reje v Sloveniji.
Kmetijska zadruga Šmarje pri Jelšah je po dohodku med petnajstimi največjimi slovenskimi zadrugami. Novi direktor Marko Jurak je združil dva izziva: da naredi nekaj v svojem domačem kraju in je hkrati bližje svojemu posestvu, na katerem redi med drugim škotsko višavsko govedo. Predsednik šmarske zadruge pa je Janez Erjavec, mladi govedorejec iz Brezja pri Podplatu, članske vrste pa so se v zadnjem obdobju pomladile. 
Vsako sadno drevo ima potrebo po stalni oskrbi, saj le kakovostno sadje da najboljše izdelke in le pravilna predelava jabolk, da najboljši jabolčni sok. O tem sta na spletnem posvetu govorila Tatjana Kmetič Škof, specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti in Martin Mavsar specialist za sadjarstvo in kmetijsko tehniko pri KGZ Novo mesto.
Priprava pridelovalcev zelenjave na novo sezono se začne takoj, ko so pridelki pobrani. Tako tržni pridelovalci kot tudi tisti, ki pridelujejo zelenjavo za samooskrbo, morajo pred začetkom sezone imeti izdelan setveni načrt. Opravi se analiza tal, še pred začetkom sezone se že načrtuje nabava gnojil in semen, saj kakovostna semena in sadika, dajo tudi dober pridelek. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.