Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.jan.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 2

ImageIcon Kmetje so vse manj klasični pridelovalci hrane v tradicionalnem vaškem, nekoliko patriarhalno obarvanem okolju, vse bolj pa podjetniki, naravovarstveniki, urbani, celo »celični« pridelovalci hrane ali socialni skrbniki. Vse te vloge kmetov v praksi zaznava mini raziskava Skupnega raziskovalnega središča  Evropske komisije, ki je nastala kot podpora sprejemu politik, ki se nanašajo na kmetovanje v prihodnjih dveh, sprememb polnih desetletij.
Mels Boer je mlekarski analitik pri nizozemski skupini Hoogwegt, ki je največja ponudnica sestavin mleka v zasebni lasti na svetu in dejavna na vseh večjih trgih, ki proizvajajo in uporabljajo mlečne izdelke. Na leto prepeljejo okoli 140.000 kontejnerjev ter beležijo okoli tri milijarde evrov prometa. Boerjeva naloga je, da kot analitik natančno spremlja dogajanje na svetovnem trgu z mlekom ter točno ve, kje v svetu mleka primanjkuje in kje ga je preveč ter ga prerazporeja in z njim trguje.
V Slovenj Gradcu so se začele priprave na 15. licitacijo vrednejšega lesa. Dovoz hlodovine se je začel 4. januarja, dan odprtih vrat, ko bodo znani rezultati dražbe, pa bo 18. februarja.
Tržnica Kočevje je bila zgrajena v šestdesetih letih kot razdelilnica mleka in nadkrita tržnica, leta 2014 je v obnovljenem objektu ponovno zaživela. V samem središču Kočevja je postala mesto druženja branjevk in branjevcev ter kupcev. Prodajalci so s prodajo zadovoljni, saj kupci vedno bolj posegajo po domačih pridelkih in izdelkih. 
Bili smo na živinorejski kmetiji Krajnc v Ročici pri Jakobskem Dolu, kjer sta red in čistoča pogoj za zdrave in dolgožive krave. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas