Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

15.dec.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 51

ImageIcon Čebula je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. V Sloveniji je pridelamo približno 10 tisoč ton, od tega 7 tisoč ton tržne, okrog 15 tisoč ton pa je uvozimo. Uvažamo jo tudi v času, ko imamo svoje dovolj, zato cena pada, letos je ta tudi za trideset odstotkov nižja od lanske.
Slovenski trg gozdno lesnih sortimentov je od leta 2014 zaznamoval predvsem z vremenskimi ujmami in škodljivci v gozdovih. Temu primerne so bile tudi cene lesa, ki so iz leta v leto doživljala velika nihanja. V začetku letošnjega leta so cene lesa doživele zelo velik padec.
Med strokovnimi nasveti pišemo o upravljanju s čredo krav dojilj pozimi. Pri reji krav dojilj si rejci večkrat postavljajo vprašanja o krmljenju, zlasti o uporabi koncentrirane krme. Od prvega do šestega meseca laktacije mora krava dobiti kakovostno krmo. 
Na Zgornjem Gorenjskem je v okviru iztekajočega se projekta Semenjalnica nastal inovativen celosten model ekološke semenarske zadruge z desetimi ekološkimi pridelovalci semen. Ob dobrih rezultatih projekta je vseh sedem sodelujočih občin finančno podprlo nadaljnje aktivnosti Semenjalnice tudi v prihodnjem letu, ko se evropsko financiranje izteče.
Ireno Vrhovnik poznamo kot kmetijsko svetovalko in specialistko za sadjarstvo in oljkarstvo. Borila se je za ohranjanje kmetijskih zemljišč, predlagala rešitve za zagotovitev vodnega vira za namakanje na obali in zagovarjala ekološko pridelavo. Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas