Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

01.dec.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 49

ImageIcon Dobra letina krompirja po vsej Evropi, zaprtje šol in celotnega turizma zaradi epidemije, predvsem pa zaprtje predelovalne industrije in težav pri izvozu največjih evropskih pridelovalk povzroča katastrofalno nizke odkupne cene krompirja, ki vplivajo tudi na naš trg. Domači krompir se slabo prodaja, nizke so odkupne cene, na trgovskih policah pa ob domačem tudi krompir iz uvoza.
Pri nas le tretjina bikov v razredih E in U, v Nemčiji skoraj dve tretjini. Vprašali smo se zakaj je tako velika razlika. Možne so tri razlage: ali nimamo pravih živali in jih ne znamo pravilno spitati, ali pri ocenjevanju v klavnici prihaja do napačnih merjenj klavnih polovic ali pa so najboljše živali prodane v tujino, naše klavnice pa dobijo manj kakovostne živali.  
Že spomladi spet destilacija vina. Zaloge vina v Sloveniji so se vzpele na 45 milijonov litrov, kar je bistveno nad desetletnim povprečjem. O tem, kako ukrepati naprej, so razpravljali predstavniki stroke na zasedanju Javne službe v vinogradništvu.
Na kmetiji Kastelic sveže mleko prodajajo na domu svojim stalnim strankam, viške pa preko zadruge v Ljubljansko mlekarno. Ni malo mladih družin v vasi in okolici, nekatere so že tretja generacija, ki vsak dan, vsak drugi dan ali po potrebi pridejo h Kasteličevim po sveže mleko.
V prilogi Zdravje pišemo o precej močnejšem valu pandemije. V posameznih predelih Azije že govorijo o prvih množičnih primerih tretjega vala. 
Bili smo na kmetiji tete Lene v Ribnici na Pohorju in pri Marku Cesarju, čebelarju iz Razvanja pri Mariboru, ki pravi: če hočeš uspeti, moraš biti drugačen
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.