Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

24.nov.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 48

ImageIcon Skladišča so polna krompirja, zato je prodaja slaba, cene pa nizke. Srednje veliki in majhni kmetje krompirja ne morejo prodati, pridelki pa v skladiščih zaradi mokrega poletja in padavin v času spravila, marsikje gnijejo. Krompir prodaja le nekaj največjih pridelovalcev, ki imajo pogodbe s trgovci, imajo pralno in pakirno linijo, čeprav je tudi cene tega krompirja nizka.
Koronavirus ima vrsto vplivov na kmetijske trge v Evropski uniji. Prireja mleka in njegova predelava je pokazala precejšnjo odpornost. V trgovinah je bilo zelo majhno ali le kratkotrajno pomanjkanje izdelkov, začetne logistične težave zaradi nekaterih zaprtih državnih mej pa so hitro rešili z odprtjem pasov, ki so omogočili prevoze kmetijskih pridelkov in izdelkov. Razmere v EU so se stabilizirale, vendar tveganja ostajajo.
V nekaterih občinah je povpraševanje po brezplačnih toplih obrokih veliko, ponekod ga skoraj ni, zato kuhajo predvsem tiste šole, ki so že prej ponujale tople obroke zunanjim, na primer starejšim občanom, in šole, ki so se odločile, da bodo kuhale za več šol kot so se organizirali v Mariboru. Tudi, če kuhajo, večje nabave lokalnih živil ni zaradi sklenjenih pogodb z dobavitelji in trenutno težje organizacije in dobave blaga. 
Spravilo sladkorne pese je zaključeno. Sladkorno peso so z nekaj več kot 92 hektarjev njiv pospravili v dveh tednih. Zdaj je v teku zahteven logistični zalogaj - prevoz na Hrvaško.
Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o skrbi kuncev pozimi in o ekonomski upravičenosti kolektivne naložbe v razsekovalnico mesa.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.