Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.nov.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 47

ImageIcon Zelenjadarstvo je delovno intenzivna panoga in še vedno je veliko ročnega dela, prodaja pa slaba. Kljub razmeram in veliko govora o pomenu domače, lokalne prodaje, tudi na osrednji mariborski tržnici ni nič boljše. Nekoliko boljša prodaja je le ob koncih tedna. Tako kot na kmetijah kot tudi na tržnici so starejši, ki se sprašujejo kaj bo, ko sami ne bodo mogli več.  
Območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost niso pozabljena, saj je za OMD območja dvakrat več razpisanega denarja kot nižinskim. Strateška usmeritev v Sloveniji je bila vedno ohranjanje obdelanosti hribovitih predelov, kar je mogoče doseči le s travojedimi živalmi.
Odkupne cene govejega mesa ne zagotavljajo več preživetja. Kmetje dobijo vse manj, uvoz se ne zmanjšuje.
V tokratnem Kmečkem glasu smo se pogovarjali s predsednikom Zadružne zveze Slovenija Borutom Florjančičem, ki sledi načelu: pravno pošteno in pravično.
Med strokovnimi nasveti pišemo o krajšem času molže in višjem pretoku mleka pri prvesnicah, vajenih molzišča. Cilj vsakega rejca je, da si pri načrtovanju črede izbere telice, selekcionirane za večjo mlečnost, saj bodo imele z večjim prirastom in pravilnim krmljenjem večjo laktacijsko mlečnost.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.